Büyükelçilik İçin Özellikle Türkiye’yi Seçtim

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, 17 Haziran 2015’te Ankara’da göreve başlamasıyla Türkiye’de edindiği izlenimleri, göreve başlama sürecini anlattı.

İsrail’in Batı Şeria’yı işgalinden yaklaşık iki yıl önce Ramallah kentini yakınlarındaki küçük bir köyde dünyaya geldiğini söyleyen Mustafa, “Bütün hayatım boyunca İsrail işgalini yaşadım. İşgal sebebiyle meydana gelen zulümlerin ve işkencelerin bizzat şahidiyim, orada bunların hepsini yaşadım.” diye konuştu.

Lisans eğitimini Ürdün’de aldığını belirten Mustafa, 1987 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra Filistin’e geri döndüğünü, aynı yıl aralık ayında 1. İntifada’nın başladığını hatırlatarak, kendisinin de bu süreçte yer aldığını söyledi. Yüksek lisans ve doktora eğitimini Rusya’da tamamladığını kaydeden Mustafa, Filistin dışındaki ilk görev yerinin de Rusya olduğunu ifade etti.

Faed Mustafa, 1998’de Filistin’in Moskova Büyükelçiliğinde çalışmak üzere 1. Müsteşar olarak görevlendirildiğini, burada çeşitli görevlerde bulunduğunu belirterek, bu görevlerin ardından 2009 yılında Rusya’ya büyükelçi olarak atandığını anlattı.

Rusçayı ve Rusya’daki siyasi durumu çok iyi bildiğinden Filistin’in Moskova Büyükelçiliğinde çalışmak üzere görevlendirildiğini belirten Mustafa, 2015 yılında buradaki görev süresi dolduktan sonra aynı yılın haziran ayında Türkiye’de büyükelçi olarak göreve başladığını hatırlattı.

Mustafa, “Rusya’daki görevimi tamamladıktan sonra Filistin yönetimi yeni görev yerim için önüme seçenekler sundu. Tabii diplomaside buna pek rastlamayız. Ben sunulan seçenekler arasından özellikle Türkiye’yi seçtim, çünkü Türkiye Ortadoğu’da çok etkili, köklü bir geçmişe sahip ve gelecek vadeden bir devlet. Biz küçüklüğümüzden beri Türkiye’nin ve Türk halkının ne kadar yüce bir devlet olduğunu biliyoruz. Türkiye sevgisi bizim kanımızda var.” dedi.

Mustafa, “Büyükelçiliğimiz bütün Filistinlilerin evidir, siyasi yönelimleri ne olursa olsun burası bütün Filistinlilerindir. Bizler bayramlarda ve milli günlerde Filistinlilerle bir araya gelmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.