BM Raportörü İsrail’i Irkçı Rejim Olarak Niteledi

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), BM’nin Filistin topraklarında insan hakları ile ilgilenen özel raportörü Michael Lynk’in, BM İnsan Hakları Konseyi’ne işgal altındaki Filistin topraklarında ırk ayrımı politikalarının yükselişe geçtiğine dair rapor sunduğunu dile getirdi. 

Amnesty’nin web sitesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdiresi’nin yardımcısı Salih Hicazi’nin; “Raporun ortaya koyduğu veriler, İsrail yönetiminin Filistin halkına yönelik ırk ayrımcısı politikası konusunda dünya genelinde görüş birliğinin artması açısından uygun bir zamanda ek bilgiler sunmaktadır.” diye konuştuğu belirtildi. 

Hicazi ayrıca, raporun İsrail’in tamamen ırkçı gerekçelerle Filistinlilere baskı yapmak ve yahudi saltanatını kalıcı hale getirmek için nasıl bir sistem kurduğunu ve insan haklarına yönelik ihlallerle bunu sürdürdüğünü ortaya koyduğunu vurguladı. 

Rapor uluslararası toplumu ve İsrail ile işbirliği içindeki ülkeleri, bu yönetimin ırkçı baskı ve egemenliğini sürdürmek için başvurduğu insanlık dışı uygulamalara mazeretler üretmekten vazgeçmeye çağırdı.