BM: İsrail Yerleşkeleri, Uluslararası Hukuka Aykırı!

Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov, İsrail’in Yahudi yerleşim birimi inşasını sürdürmesinin uluslararası hukuku açıkça ihlal etmek olduğunu söyledi.

Mladenov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşkelerini genişletmenin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını belirtti.

Batı Yaka’daki inşaat faaliyetleriyle İsrail’in BM kararları uyarınca bir Filistin devleti kurulması imkanını ortadan kaldırdığını kaydeden Mladenov, işgal rejiminin Yahudi yerleşim birimi inşası faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğini dile getirdi.

İsrail “Şimdi Barış” hareketinin bildirdiğine göre, işgal hükümeti Batı Yaka’da Yahudi yerleşimciler için binlerce yeni konut inşa etme planını onayladı.

Hareket, internet sitesinde konuyla ilgili yayınladığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana Yahudi yerleşim birimi inşası faaliyetlerinin hızlandığını ve son olarak Batı Yaka’da 2300 yeni konut inşası planının onaylandığını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin 23 Aralık 2016’da kabul ettiği 2334 nolu karar, işgal rejiminden Batı Yaka ve Kudüs’teki Yahudi yerleşim birimi inşası faaliyetlerine derhal son vermesini istemişti.

Batı Yaka ve Kudüs’te Filistinli ailelere inşaat izni vermeyen işgal yönetimi, Filistinlilerin yeni inşa ettikleri ya da genişlettikleri evlerini, barakalarını ve dükkanlarını ruhsatsız inşa edildiği gerekçesiyle yıkıyor.

Bir yandan Filistinlilerin evlerini ve dükkanlarını yıkan işgal yönetimi, diğer yandan da uluslararası toplumun tepkilerine rağmen Filistinlilerden gasp edilen topraklar üzerinde Yahudi yerleşimciler için yeni konutlar inşa etmeyi sürdürüyor.