BM: ABBAS, Tam Üyelik İçin Başvuru Yapmadı!

Birleşmiş Milletler, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e veya BM Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa’ya Filistin’in BM’ye tam üyeliği için başvuruda bulunduğu iddiasını yalanladı.

Bu açıklama BM Genel Sekreteri sözcüsü Stephane Dujarric ve BM Genel Kurul Başkanı sözcüsü Monica Grayley’in New York’ta düzenledikleri basın toplantısında yapıldı.

BM Genel Kurulu 2012 yılında 138 devletin oyuyla Filistin’e Vatikan gibi üye olmayan gözlemci devlet statüsü vermişti.

BM Genel Kurulu’nda alınan bu kararın ardından Filistin’e bazı oylamalara katılma ve BM kurumlarına üye olma hakkı tanındı.

Dujarric, Pazartesi günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri arasında gerçekleşen görüşmede Filistin’in BM’ye tam üyeliği konusunun gündeme gelmediğini ifade etti.

Abbas’ın görüşmede BM Genel Sekreteri’ne konuyla ilgili herhangi bir dosya sunmadığını kaydeden Dujarric, görüşmenin sıcak bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

BM Genel Kurul Başkanı sözcüsü Monica Grayley de Abbas’ın BM Genel Kurul Başkanı’yla görüşmesinin bir saatten fazla sürdüğünü fakat görüşmede tam üyelik konusuna değinilmediğini açıkladı.

BM’e tam üyelik için BM Güvenlik Kurulu’nun onayı ve kararın daimi üyelerden herhangi biri tarafından veto edilmemesi gerekiyor.