Beyaz Saray’da ARAP Rejimlerinin İSRAİL İle Normalleşme Oturumu

ABD Başkanı Donald Trump’ın kıdemli danışmanı Jared Kushner ile Ortadoğu özel temsilcisi Jason Greenblatt, Beyaz Saray’da Gazze’deki insani kriz hakkında bir oturum düzenledi. Düzenlenen oturuma Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Umman ve BAE’den üst düzey yetkililer de katıldı. Washington’da düzenlenen bu toplantı İsrail ile resmi ilişki düzeyine sahip olmayan Arap ülkelerinin İsrail ile ilk resmi diyalogu olarak kayıtlara geçti çünkü toplantı da Siyonist İsrail rejimi adına da yetkililer bulunuyordu.

6 Aralık 2017 tarihindeki Kudüs kararının ardından Trump’ın artık güvenilir bir arabulucu olmadığını açıklayan Mahmut Abbas başkanlığındaki Filistin Yönetimi ise oturumu protesto etti ve toplantıya katılmadı.

Siyonist rejimin ablukası nedeniyle insani krizin zirve noktasına çıktığı Gazze konulu oturumda Jason Greenblatt, Gazze’deki krizden Hamas’ı sorumlu tuttu. Hamas’ın altyapıya değil de silahlanmaya yatırım yapmasının krizin en önemli sebeplerinden birisi olduğunu iddia etti.

ABD yönetimi olarak Hamas’ın Gazze’deki durumu Lübnan’a benzetmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Greenblatt, böylesi bir durumun İsrail, Mısır ve Filistin Yönetimi açısından oldukça kötü bir senaryo yaratacağını ifade etti.

Greenblatt, birkaç sefer Gazze sınırında incelemelerde bulunduğunu ve Hamas’ın uluslararası kamuoyundan gelen paraları, “bizim paralarımızı nasıl da tünellere yatırdıklarını gördüm” diyerek şimdiye kadar o bölgeyi gezmemiş olanlara mutlaka İsrail’in rehberliğinde o bölgeleri gezmelerini tavsiye etti.

Öte yandan Trump’ın sözde barış planının da kısa bir süre sonra açıklanacağı kaydedildi. New York Times’ın haberine göre planda Filistinliler için olumlu hiçbir gelişme yok. Planda taraflara kılavuz olacak herhangi bir ilkenin de bulunmadığı ya da iki devletli çözümden bahsedilmediği, mülteciler gibi meseleleri anılmadığı ifade ediliyor.

Habere göre sadece genel bir çerçeve çizilip ayrıntılar taraflara bırakılacak. Filistin Yönetimi Trump’a olan tepkisinden dolayı planı ciddiye almayacağını açıklamıştı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise içeride karşılaştığı koalisyon ve yolsuzluk gibi krizlerden dolayı azalan popülaritesini düşünüp plana sıcak bakmayabilir.