BARZANİ Petrolü TÜRKİYE Üzerinden İSRAİL’e

Barzani petrolünün büyük kısmının Ceyhan’dan İsrail’e taşındığını, tanker isimleri ve rotalarıyla birlikte uzun zamandır gündeme getiriyordu. Siyonist İsrail’in Gazze’de katliam yaptığı günlerde bile İsrail’e Türkiye üzerinden petrol sevkıyatı yapılması kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Bunun üzerine petrol şirketlerinin sevkıyatları gizlemek için akıl almaz yollara başvurmaya başladığı ortaya çıktı.

Bu yöntemlerden bir tanesi, Ceyhan’dan ayrılan Barzani petrolü yüklü tankerler, uluslararası sularda, taşıdığı petrolü başka bir tankere aktarıyor. Petrolü alan ikinci gemi yükünü İsrail limanlarına taşıyor.

Diğer bir yeni yöntem ise rota oyunu yapmak… Türkiye limanlarından ham petrolü alan firmalar, tankerin rotasını Mısır’ın Port Said Limanı olarak gösteriyor. Buraya doğru hareket eden tankerler, İsrail açıklarına geldiği zaman, firmalar petrol satışında değişiklik yaptıklarını bildirerek yükün yeni sahibini İsrail olarak gösteriyor.

Bu değişiklikten sonra tankerlerinin yönünü İsrail’e çeviren firmalar, petrolü İsrail limanlarına boşaltıyor.

“BENTLEY 1” adlı tanker, Türk limanından yola çıkarken varılacak olan limanı Port Said olarak göstermesine rağmen, İsrail’in Ashelon limanına yönelmesi bunun son örneklerinden.

Petrol firmalarının uyguladığı diğer bir taktik ise, Türkiye limanlarından Barzani petrolü alan tankerlerin adının geçici olarak değiştirilmesi. Ceyhan’dan ham petrol alan Liberya bayraklı, Yunan firmasına ait KRİTİ DİAMOND adlı tanker rotasını Yunanistan olarak göstermesine rağmen, Ceyhan’dan ayrıldıktan sonra adını KİTON olarak değiştirdi. Ardından KİTON rotasını İsrail’e çevirdi ve petrol Ashkelon Limanı’na boşalttı.

Yapılan gizleme yöntemleri olayın takipçilerinden kaçamadı. 100 GT ve üstü ağırlığa sahip açık denizlerde seyre elverişli tüm motorlu ticaret gemileri Uluslararası Denizcilik Kurumu “IMO” ile (İnternational Maritime Organization) başlayan 7 haneli bir tanıtım numarasına sahiptir ve bu numara geminin gövdesine (kıç kısmında) işaretlenmiştir. Bu numara hiçbir zaman başka bir gemiye atanamaz. Geminin adı değiştirilse bile İMO numarası değiştirilemez.

Oysa KRİTİ DİAMOND ile KİTON adlı tankerlerin İMO numaralarının sistemde aynı olduğu görünüyor. Kısacası Ceyhan’dan ayrılan KRİTİ DİAMOND ile İsrail Ashkelon limanına demirleyen KİTON aynı tankerler.