BARAK’tan 2008’de SİVİL Hedefleri VURUN Emri!

Gazetenin haberine göre, o dönemde hem Başbakan hem de Savaş Bakanı olan Ehud Barak, İsrail Genelkurmay Başkanlığına askeri bir talimat göndererek, Hamas’ın askeri kanadı El-Kassam Tugayları’nın füze attığı her noktayı ağır top ateşiyle vurmasını istedi.

Gazete, Barak’ın gönderdiği askeri talimatın 2008 savaşının başladığı Aralık ayından altı önce olduğunu belirtti.

Maariv gazetesi savaş başlar başlamaz yoğun çatışmalarda Hamas’ın füzelerine bir çözüm getirilememesine sinirlenen Barak’ın komutanlarına halkın yoğun yaşadığı bölgeler olup olmadığına bakılmaksızın füzelerin atıldığı her noktayı ağır bir şekilde vurmaları talimatı verdiğini kaydetti.

Barak’ın gönderdiği talimat yüzünden Barak ile komutanlar arasında talimatın hukuki olmadığı gerekçesiyle tartışma çıktığını hatırlatan gazete, komutanların ‘bunun savaş suçu sayılacağından uluslararası mahkemelerde dava edilmelerine ve Lahey’de yargılanmalarına sebep olabileceği, tutuklanma korkusuyla bazı Avrupa ülkelerine gidemeyecekleri konusunda’ Barak’ı ciddi bir şekilde uyardıklarını ifade etti.

21 gün süren 2008 savaşında işgal güçlerinin Gazze’de sivillere yönelik işlediği katliamlar nedeniyle binden fazla kişi şehit oldu, binlercesi yaralandı ve on binlerce ev kullanılamaz hale geldi.