Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, İsrail’le ilişki konusunda kendi aralarında rekabet ederken Katar’ın İsrail’le ilişkilerini ifşa ederek onunla bilek güreşi yapıyorlar.
İsrail’le resmi ilişkileri olan Mısır’ın ve gizli ilişkilere sahip olan Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin medyası, Katar’ın İsraillilerle gizli temasını ifşa etti.
İsrail basını, Katar’ın Kudüs’teki Amerikan büyükelçiliğinin açılışı sırasında “iki taraflı casusluk” yaptığını açıkladı.
“İki taraflı casusluk” Suudi Arabistan’a, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Mısır’a ait medya kuruluşlarının bugünlerde Katar politikalarını ve diplomasisini eleştirmek için kullandığı bir terim.
Söz konusu habere göre Katar Emiri Temim bin Hamad Al-i Sani, İsrail hükümetine birtakım öneriler sunarak siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya yakınlaşmaya çalışıyor.
Bu çerçevede Katar Emiri, İsraillilere sunduğu öneri ile Amerika’nın Kudüs büyükelçiliğinin açılmasıyla eş zamanlı olarak Gazze’de başlayan gösterileri önleme garantisi verdi.
Mısır’ın el-Ahram gazetesinin haberine göre İsrail Kanal-10 televizyonu İsrail’in UNESCO Temsilcisi Carmel Shama-Hacohen’dan naklen şu haberi bildirdi:
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-i Sani, Fransız vatandaşı İşadamı Philip Solomon ve Haham Avraham Moyal’a bir mektup yazarak Hamas’ın Gazze’de düzenlediği şiddet içeren gösterileri durdurmayı garanti ettiğini ve onlardan bunu Netanyahu’ya iletmelerini istedi.
Katar Dışişleri Bakanı, buna karşılık ise İsrail’in Gazze’deki sağlık ve elektrik altyapısının iyileştirilmesini ya da Gazze’de bir havaalanı inşa edilmesini kabul etmesini talep etti.
Bu kaynaklar, İsrail Kanal-10 televizyonu muhabiri Barak Rafid’e şöyle dedi: Hacoheni Fransa’nın başkenti Paris’te iki arabulucunun kendisine şu haberi verdiğini söyledi: Katarlılar, Hamas’ın Gazze’de çok büyük bir şey planladığına inanıyor. Onlar Amerikan büyükelçiliğinin açıldığı geçtiğimiz 14 Mayıs günü bu işi önleyebilmek için yardım istedi.
Bunun üzerine İsrail elçisi, şöyle dedi: “Katarlılar, onunla görüşmelerinde ‘hayali bir öneri’ sundular.”
El Ahram’a göre Katarlıların İsrail’le doğrudan ilişki kurma çabası, Katar hükümetinin her zamanki çelişkili politikasıdır ve Katar bu şekilde Tel Aviv’le kuracağı ilişkinin İsraillilerle Filistinlilerin sorunlarını çözeceği izlenimini vermeye çalışıyor.
Suudi Arabistan’ın el-Arabiya ve el-Hades televizyonu, Birleşik Arap Emirliklerinin de Skynews televizyonu, bu haberi ballandıra ballandıra haber yapıp Katar’ı ikili oynamakla ve ikiyüzlülükle suçladı.
Halbuki Mısır devleti çok uzun yıllardır İsrail’le doğrudan ilişkilere sahip ve bütün bu süre boyunca büyük ölçüde İsrail’in isteklerini karşılamaya çalıştı.
Yakın dönemde basında yer alan haberlere göre Mısır hükümeti, “Yüzyılın Anlaşması” adı verilen Filistin-İsrail barış planı için Amerikalılarla yakın işbirliği içinde.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de İsrail’le gizli ilişkiler kurdular ve son yıllarda Donald Trump hükümetine daha fazla yakınlaşabilmek için Amerikalılarla İsraillilerin Filistin karşıtı birçok politikasına destek verdiler.
Nitekim Amerika’nın Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e nakletmesi, Arap ve İslam toplumlarında büyük tepkilerle karşılanırken bu ülkelerin hükümetleri sessiz kaldılar ve mümkün olabilecek en zayıf tepkiyi gösterdiler.
Kısaca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, İsrail’le ilişki konusunda kendi aralarında rekabet ederken Katar’ın İsrail’le ilişkilerini ifşa ederek onunla bilek güreşi yapıyorlar.