ARAP Rejimleri İçin FİLİSTİN Öncelik Değil

Lübnan merkezli Uluslararası Kudüs Vakfı, işgal altındaki Kudüs kentiyle ilgili 2018 yılında yaşanan gelişmeleri ele alarak hazırladığı raporu başkent Beyrut’taki bir otelde düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.

Rapordaki verileri aktaran vakfın genel müdürü Yasin Hammud, Arap ülkelerinin Filistin davasına olan yaklaşımına ilişkin “Filistin davasının, Arap ülkelerinin öncelikli meseleleri arasındaki yeri geriledi” dedi.

Arap ve İslâm ülkelerine ABD’nin gündeme getirdiği “Yüzyılın Anlaşması”nın kabul edilmemesinin yanı sıra Filistinli gruplar arasındaki ulusal uzlaşı ile Filistin direnişinin desteklenmesi çağrısında bulunan Hammud, Arap ülkelerinin Filistin davasına yönelik pozisyonlarının İsrail ile normalleşme süreci çerçevesinde esnediğini de belirtti.

Hammud, şunları söyledi:

“Körfez’deki Arap ülkelerinin geçen yıl Filistin davasına yönelik en bariz etkileşimi, İsrail ile normalleşmeye olan büyük açılımları ve işgal devleti çıkarlarını koruyan ABD’nin yönlendirmeleriyle uyumlu açıklamaları oldu.”

Avrupa Birliği’nin geçen yıl Kudüs’teki bazı gelişmelere tepki verdiğini, ancak İsrail ile ilişkilerini daha çok güçlendirdiğini dile getiren Hammud, ABD ile ilgili ise “ABD Başkanı Trump, Filistin davasını tasfiye etme siyasetini tamamladı. Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme ve büyükelçiliğini oraya taşıma kararının ardından Filistinlilerin mali desteklerini hedef alan birtakım kararlar aldı” dedi.