ARABİSTAN’a Amerika’dan İsrail ARA GAZI

ABD eski başkanlarından Bill Clinton’ın Ortadoğu temsilcisi olan Dennis Ross işgal altındaki Filistin’de katıldığı bir çevre konferansında Filistin-İsrail sözde barış sürecine ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Dennis Rose ilk olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın Siyonist İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki gizli görüşmeleri desteklemesi gerektiğini söyledi. Hem İsrail hem de bazı Arap rejimleri için ortak tehdidin İran olduğunu savunan Ross bu durumun tarafları birbirine yakınlaştırabileceğini ifade etti.

Suudi bir heyetin İsrail’e yapacağı ziyaretin çok önemli olacağını öne süren Ross İsrail’in de bunun karşılığında Filistinliler’e bazı tavizler vereceğini iddia etti.

Ross’a göre bu tavizler yerleşim inşaatlarının sınırlandırılması olacak. Eski diplomat Filistinlilerin de buna karşı Yahudilerin varlığını kabul edeceğini savundu.

Ross ayrıca Arap rejimlerinin ABD’yi yıllardır güvenliklerinin garantörü olarak gördüklerini ve sözde Ortadoğu barış sürecinin ilerlemesi için ABD’nin üzerine düşeni yapacağı konusunda Arapları ikna etmesi gerektiğini öne sürdü.