ARABİSTAN, 2006 Savaşında İSRAİL’e Destek Verdi…

Siyonist İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad, 2000’li yıllarda Körfez rejimleri ve İsrail arasındaki gizli ilişkileri yürüttü.

Bu ilişkilerde dikkat çekici bir detay olarak Suudi Arabistan’ın 2006 savaşında İsrail’e desteği yer alıyor.

Ravid’in haberine göre, İsrail’in 2006 yılında Lübnan’a karşı başlattığı savaşta İsrail’e gizli mesajlar yoluyla desteğini ileterek, İsrail’den Hizbullah’ı var gücüyle vurmasını istedi. Ancak krallık, savaşın savaşın sonucunda hayal kırıklığına uğradı.

Savaşın sona ermesinden 1 ay sonra, 13 Eylül’de, Mossad şefi Dagan ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ürdün Kralı Abdullah ve Suudi istihbarat şefi ve krallığın eski Washington büyükelçisi Bender bin Sultan ile görüşmek üzere Amman’a uçtu.

Olmert ve Prens Bender, İran ve Suriye’nin durumu ve Lübnan’daki savaş hakkında görüşmeler yaptı.

Prens Bender, Olmert’in ABD ile Suudi Arabistan arasındaki büyük silah anlaşmalarına karşı çıkmamasını talep etti.

Olmert’in Bender bin Sultan ile yaptığı görüşme İsrail medyasına sızdırıldı ve bu da bir buçuk yıl boyunca gizli ilişkilerde sorunlara yol açtı.

İsrail Başbakanı Binyamin Natanyahu ve dönemin ABD Başkanı Barack Obama arasında 2009 yılında gerçekleşen bir toplantıda Netanyahu, Suudilerle açık ilişkiler kurma isteğini dile getirdi.

Ravide konuşan Obama döneminin İsrail büyükelçisi Dan Shapiro, “Suudiler İsrail ile kamuoyuna açık bir ilişki kurmak isteseydi bu konuda ilerleme kaydedilecekti.” yorumunu yaptı.

Dan Shapiro şöyle devam etti: Belki Netanyahu ile Kral Abdullah arasında bir toplantı… Bu gerçekleşmedi, ancak ülkeler arasındaki gizli ilişkiler devam etti.

Ravid’in haberine göre Bender bin Sultan, Pardo’dan Netanyahu’ya şu mesajı iletmesini istedi: Altı Gün Savaşı’nın İsrail’i mi yoksa İkinci Lübnan Savaşı’nın İsrail’i misiniz?

Bu mesajın anlamı açıktı: 1967 yılında yaşanan Altı Gün Savaşı’nda İsrail güçlü taraf olarak öne çıkıyordu; oysa 2006’da İsrail, İran’ın elini güçlendirecek şekilde Hizbullah karşısında aşağılayıcı bir yenilgiye uğramış olarak görülüyordu.