ABD ile Siyonist İsrail Arasında İran ‘SÖZLEŞMESİ’

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata, ABD’li mevkidaşı Jake Sullivan ile dün Washington’da bir araya geldi. ABD-İsrail Stratejik Danışma Heyeti, toplantının ardından yaptığı ortak açıklamada “İran nükleer bombalarını durdurmak için ekonomik, diplomatik ve askeri koordinasyon sözü verdi” bilgisini paylaştı. 

İran ile 2015’te varılan nükleer anlaşmayı engellemek ve Tahran’ın bölgedeki nüfusunu kırmak için Beyaz Saray ile görüşmelere hız veren Siyonist rejim, bir kez daha Washington’un kapısını çaldı.

İsrail basınına göre, ulusal güvenlik danışmanları Hulata ve Sullivan arasında geçen toplantının ana gündem maddesi yine İran oldu. The Times of Israel, Hulata ve Sullivan arasında geçen toplantının yarın bitecek olan “Ateş Arabaları” tatbikatının zirvesinde gerçekleştiğini belirterek, “İsrail ve ABD, İran nükleer bombalarını durdurmak için ekonomik, diplomatik ve askeri koordinasyon sözü verdi” açıklamasında bulundu.

İsrail işgal ordusunun Lübnan’daki Hizbullah hedefleri ve İran nükleer tesislerine yönelik saldırıları simüle eden tatbikat, Güney Kıbrıs’ta devam ediyor. İsrail savaş uçakları ve Rum yönetimi birliklerinin dahil olduğu tatbikat İsrail basınında geniş yankı uyandırırken, Hulata ve Sullivan arasında geçen görüşmenin de söz konusu tatbikatın hemen ardından geldiği vurgulandı.

ABD-İsrail Stratejik Danışma Heyeti, Hulata ve Sullivan arasında yapılan toplantının ardından ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yetkililer, İran’ın nükleer silah edinmesini önleme ve İran’ın bölgedeki agresif faaliyetlerini caydırmaya yönelik çabalarda koordinasyon sağlamayı taahhüt ettiler” ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise “ABD ve İsrailli yetkililer, aynı amaç doğrultusunda çalışarak, karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konularda yakın koordinasyon içinde olacaklarını ve ulusal güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı birlik içinde kalacaklarını taahhüt ettiler” denildi.

ABD ve İsrail arasında kurulan danışma heyeti, Biden yönetiminin göreve gelmesinden bu yana, İran’a karşı koordinasyonu ve işbirliğini ilerletmek için birkaç kez bir araya geldi.

Hulata ile Sullivan arasındaki görüşmede Mısır’ın Kızıldeniz’deki Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan’a devretmesi konusunun da görüşüldüğü belirtildi. Siyonist rejimin Mısır ile yaptığı barış anlaşmasından bu yana adalarda konuşlandırılan çok uluslu gözlem gücü nedeniyle bu anlaşma İsrail’in onayını gerektiriyor. The Times of Israel’e göre ABD ve İsrail, Tel Aviv ile normalleşme ilişkilerinde ek anlaşmaları dayatmak için Riyad’ı bu sorun üzerinden adım atmaya zorluyor.

İsrail saldırıları olmasaydı İran’ın 10 yıl önce nükleer bir ülke olacaktı

Diğer yanda Siyonist rejimin eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, katıldığı bir güvenlik konferansında, İsrail’in İran’a yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirdiğini itiraf ederek, “Bu eylemler olmasaydı, İran nükleer silahlara 10 yıl önce sahip olurdu” iddiasında bulundu.

Eisenkot “İsrail, İran’ın nükleer kapasiteye ulaşmasını engellemek için çoğu örtülü olmak üzere çeşitli operasyonlar yürüttü. Bu eylemler olmasaydı, İran yaklaşık 7 ila 10 yıl öncesinden nükleer bir ülke konumuna gelecekti” dedi.