ABD Genelkurmay Başkanı, Siyonist İsrail’e Niye Gitti?

ABD Genelkurmay başkanı General Mark Milley’in Lübnan patlamasından on gün kadar önce siyonist rejim askeri ve siyasi şefleri ile görüşmek üzere Tel Aviv’e gitmesi dolayısıyla, bu ziyaretin nedenleri ile ilgili şu analizler yapılmıştı.

Konu ile ilgili Timesofısrael sitesinde yayınlanan haber analizi şu şekilde:

Kuzeyde gerilim artarken ABD Genelkurmay Başkanı bölgesel tehditleri konuşmak için İsrail’de
ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley Cuma günü İsrail’e kamuoyu ile paylaşılmamış bir ziyaret gerçekleştirdi. Milley, Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi ve Mossad şefi Yossi Cohen gibi üst düzey yetkililerle görüştü.
Bu ziyaret İsrail’in, İran ve Orta Doğu’daki müttefikleriyle gerginliğinin arttığı bir döneme rastladı. Televizyon yorumcuları özellikle İran ve Lübnan’daki müttefiki Hizbullah’ın teşkil ettiği tehdit bağlamında ziyaretin muhtemel önemi hakkında tartışmalar yaptı.
Hizbullah örgütünün Pazartesi gecesi Şam’da bir üyelerinin İsrail’in hava saldırısı ile öldürüldüğü suçlamasının ardından muhtemel bir saldırıdan endişe eden İsrail Ordusu kuzey sınırlarındaki alarm seviyesini yükseltmişti.
İsrail’in güneyindeki Nevatim Hava Üssünü ziyaret eden Milley, video konferans yöntemi ile Başbakan Binyamin Netanyahu ile de bir görüşme yaptı.
Askeri kaynakların yaptığı açıklamaya göre Milley, İsrailli meslekdaşları ile İran ve bölgesel güvenlik sorunlarını tartıştı. Milley ayrıca İsrail Askeri İstihbarat Direktörlüğünün istihbarat brifingini izledi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gantz, ‘bölgesel ve küresel istikrarı tehdit eden İran ve vekillerine baskının sürmesi gerektiğini’ vurguladığını söyledi. İsrail’in düşmanlarını İsrail’i ‘test etmemeleri’ konusunda uyardı.
Gantz, ‘Gerginliği artırmak düşüncemiz yok ancak İsrail vatandaşlarını her yolla ve tüm şartlarda korumak için gereken her şeyi yapacağız.’ şeklinde konuştu.
Cuma sabahı gerçekeşen bir patlama sonucu, İsrail sınırları içindeki bir Dürzi kasabasına şarapnel parçaları düşmesi kuzey sınırındaki gerginliği daha da artırmıştı.
Ordu tarafından yapılan açıklamada da ‘İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı savunma planına uygun olarak yaptığı bir durum değerlendirmesi ışığında, kuzey sınırı boyunca savunmayı güçlendirme hedefi çerçevesinde ordunun askeri ve sivil bölgelerdeki konuşlanmalarında değişikliğe gidileceği’ kaydedildi.
Hizbullah geçmişte Suriye’de İsrail saldırılarıyla hayatını kaybeden askerleri için intikam yemini etmişti. Nitekim örgüt Eylül ayında, bir ay önce Suriye’de iki savaşçısının İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin ardından, Lübnan sınırındaki İsrail askeri hedeflerine üç tanksavar füzesi fırlatmış ve füzeler beş İsrail askerini taşıyan zırhlı bir ambulansı sıyırmıştı.
Öte yandan İsrail ordusu ‘Lübnan kaynaklı bütün eylemlerden’ Beyrut yönetiminin sorumlu tutulacağı konusunda ön uyarıda bulunarak Lübnan hükümetine üstü kapalı tehditte bulunmuştu.
Cuma günü erken saatlerde Suriye sınırında meydana gelen patlamalar sonucu İsrail tarafındaki Dürzi kasabası Mecdel Şems yakınlarına şarapnel parçaları düşmüş ve bir ev ile bir araçta hafif hasar meydana gelmişti. Patlamanın sebebi tespit edilemese de yapılan değerlendirmeler sonucu İsrail’e ait bir gözlem balonunu hedef alan uçaksavar füzesi ya da Suriye’den İsrail’e atılan bir top mermisi olabileceği açıklanmıştı.
Tansiyonun artması üzerine İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı, Askeri İstihbarat ve İsrail Hava Kuvvetleri geçtiğimiz günlerde alarm seviyesini yükseltti.
Cuma gecesi 8’den itibaren, saldırıya açık askeri araçları Lübnan ya da Suriye’den atılacak güdümlü tanksavar füzelerinden korumak için, belirli yollara girmelerini engelleyecek şekilde bloklar yerleştirildi.
Yine saldırıya uğraması muhtemel askeri birlik bulundurulan yerleşim bölgelerinin girişleri de İsrail ordusuna ait araçlarla kapatıldı. Askeri değerlendirmeler ile Hizbullah’ın sadece İsrail ordusuna ait hedeflere saldırmayı planladığı sonucuna varıldığı için sivil araçların bölgede serbestçe dolaşmasına izin verildi.
Ancak İsrail ordusundan yapılan açıklamada sınır hattında tarlaları olan bazı çiftçilerin de kendi arazilerine girmelerinin engellenebileceği bildirildi.
İsrail ordusu ayrıca sınırdaki bazı birliklerini Hizbullah için açık bir hedef teşkil etmemeleri için daha iç bölgelere çekti. Ancak bu birliklerin sınır savunmasını sürdüreceği açıklandı.
İsrail ordusu son günlerde sınırdaki istihbarat faaliyetlerini de artırdı. Lübnan medyası Cuma gün boyunca çok sayıda İsrail dronunun bölgede uçtuğunu bildirdi.
Hizbullah Salı akşamı bir açıklama yaparak Ali Kamil Muhsin Cevad isimli üyesinin pazartesi gecesi Şam’ın güneyini hedef alan bir hava saldırısı sonucu İsrail tarafından öldürüldüğü suçlamasında bulunmuş ve bu da Yahudi devletine yönelik intikam saldırısı ihtimalini güçlendirmişti.
Hizbullah’ı tanıyan kaynakların Perşembe günü Londra merkezli Şarkül Avsat gazetesine yaptıkları açıklamaya göre örgüt, liderleri Hasan Nasrallah’ın geçen yıl Suriye’de bir savaşçılarının öldürülmesinin intikamı için ortaya koyduğu ‘denklik’ sözüne bağlı olmayı sürdürüyor.
Burada nakledilen olay Nasrallah’ın 2019 yılı Ağustos ayında iki Hizbullah üyesinin öldürülmesinin ardından yaptığı konuşmayla ilgili. Nasrallah yaptığı konuşmada ‘Eğer İsrail Suriye’de bir üyemizi bile öldürse ona Şeba Çiftliklerinden değil Lübnan’dan yanıt vereceğiz ve sınırdaki İsrail askerlerine dikkatli olmalarını ve bizi beklemelerini söylüyoruz.’ ifadelerini kullanmıştı.
Pazartesi gecesi gerçekleştirilen ve İsrail’e atfedilen hava saldırısında, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Suriye rejim güçleri ve İran destekli savaşçılara ait silah depoları ile askeri mevziler vuruldu.
Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, hava bombardımanının, uzun bir süredir İran İslam Devrimi Muhafızlarının konuşlandığı Kisva kasabası civarında patlamalara sebep olduğu belirtildi. Reuters’e göre de saldırılarda Cebel El Meyn, Mukeylebiye ve Zekiya kasabaları hedef alındı ve büyük patlamalar yaşandı. İddiaya göre İranlı bir personel hayatını kaybetti.
Reuters, Zeyd el Reys isimli Suriyeli bir analistin bölgedeki kaynaklara dayanarak saldırıda büyük bir mühimmat deposunun hedef alındığına dair sözlerine yer verdi.
İsrail, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana bu ülkeye yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda hükmet güçleri, İran müttefiki güçler ve Lübnalı Şii terör örgütü Hizbullah hedef alındı.
İsrail, Suriye’deki operasyonlarının detaylarını pek açıklamas da İran’ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a destek amaçlı varlığ ve Hizbullah’ın bir tehdit olarak gördüğünü ve saldırıların süreceğini söylüyor.”