AB Siyonist İSRAİL’e Destek Çıkamadı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği’nin Kudüs meselesindeki pozisyonunun değişmediğini belirterek, Avrupa Birliği’nin Kudüs konusunda uluslararası uzlaşıyı tanımayı sürdüreceğini söyledi.

Mogherini, “İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlıkta en gerçekçi çözüm iki devletli ve Kudüs’ün her iki devletin de başkenti olduğu yapıya dayanıyor” dedi.

Brüksel’de Avrupa Birliği yetkilileriyle bir araya gelen Netanyahu ise ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, çoğu Avrupa ülkesinin büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacağına, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağına ve güvenlik, refah ve barış için çalışacağına inandığını ifade etti.

ABD Başkanı’nın kararını savunan Netanyahu, “Bence Trump’ın yaptığı gerçekleri dürüstçe masaya koymaktı. Barış, gerçek üzerinde temellenir. Barış, gerçekliği tanımaktır ve bence Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu gerçeği gayet açık” dedi.

Netanyahu’nun Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla yaptığı görüşmeye Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in bir yakınının hastalığını öne sürerek katılmadığı fakat Gabriel’in gerçekte daha önce kendisiyle yapacağı görüşmeyi iptal eden Netanyahu’ya tepki gösterdiği belirtildi.