2018’de HABERLEŞME Hakkına 500 İHLAL!

Sosyal medya faaliyetlerini izleme alanında çalışan bir merkez Filistinlilerin elektronik haberleşme haklarına yönelik olarak 2018 yılı içinde 500 hak ihlalinin kaydedildiğini açıkladı.

Merkezu Sada Soşal (Sosyal Ses Merkezi) adlı merkezin organizatörü İyad Er-Rufa’i, Vatan Basın Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında elektronik haberleşmeye yönelik hak ihlallerinin hesapların engellenmesi ve sayfaların içeriğinin imha edilmesi veya kapatılması şeklinde değiştiğini dile getirdi. Bu hak ihlallerinden en büyük payın gazetecilere düştüğü ifade edildi. Hak ihlallerinde en çok hedef alınan hesaplar ise facebook’taki hesaplar oldu.

Rufa’i, 2018’deki hak ihlallerinin Şubat ayında, Ahmed Nasr Cerrar’ın şehit edilmesi olayından sonra zirveye ulaştığına dikkat çekti. O zaman Cerrar’ın şehit edilmesi olayıyla ilgili yayınlanan mesajlar işgal rejimi tarafından tahrikçi olarak nitelendirildi ve engellendi. Şubat ayı içindeki engellemeler 100’e ulaştı.

Rufa’i hak ihlallerinin bazı Filistin haber ajanslarının sayfalarını ve haber sitelerini de hedef aldığını ifade etti.

Rufa’i Filistin tarafında elektronik haberleşme haklarının savunulması için resmi bir mekanizma bulunmadığını dile getirdi.