2016: Filistin Direnişinin Cihada Hazırlık, Nöbet ve Umut Yılı

“M.” adındaki mücahit, “Hayatın birçok aktivitesini yapmaya vakit bulamıyorum. Fakat ben daha önemli bir çalışma yapıyorum. O da tünel kazma çalışmasıdır. Biz ancak burada güven ve huzuru hissediyoruz” diyor.

M’nin durumu Gazze’den yaşanan ender olaylardan biri değildir kuşkusuz. Düşmana karşı hazırlık konusunda Filistin direnişiyle birlikte çalışan binlerce gençten biridir M. Onlar yerin altında çalışmak için gündüzün bitmesini bekliyorlar. Gece başlayınca bıraktıkları yerden çalışmalarına devam ediyorlar.

Tünellerden birin çökmesi sonucu arkadaşı Rami El-Ar’ir ile birlikte şehit olan İsmail Şimali de o gençlerden biriydi. İsmail gündüz bir okulda öğretmenlik yaptığı gibi üniversitede de yüksek lisans yapıyordu. Gece olunca da tünellerde cihada katılıyordu.

İstatistiki bilgilere göre, 2014 savaşında etkinliği ortaya çıkan tünellere ayrı bir önem veren direniş güçleri tünel çalışmalarını hiç durdurmadı. Tünelleri daha etkin bir hale getirmek için çalışan direniş güçleri onları güçlendirmek ve geliştirmek için de yoğun çaba harcıyor.

Düşmana karşı yerin altında çalışmalarını sürdüren İzzeddin El-Kassam Tugayları, yıl içerisinde onlarca füze denemesi de gerçekleştirdi. El-Kassam Tugayları bu konuda suskunluğunu bozmazken, işgal rejimi El-Kassam Tugayları’nın özellikle güçlü patlayıcı başlığa sahip M75 isimli füzenin menzilini uzatmak için çalıştığını ifade ediyor.

Hamas liderlerinden Mahmud Ez-Zehhar’ın ifadesiyle artık bir tugay olmaktan çıkıp düzenli bir ordu haline gelmesi, Hamas’ın askeri kolunun aslında geldiği noktayı çok güzel ifade ediyor.

El-Kassam Tugayları’nın birçok birimi var. Alay, tugay, seriyye, grup, birim ve tim gibi birimlerden oluşuyor. Artık ona bağlı komando birlikleri, zırhlı araçlara karşı birlik, mühendislik birimi, hava savunma birimi, topçu birliği, keskin nişancı birliği, istişhad birimi, destek birimi ve tuzak birimi gibi uzman birimler var.

El-Kassam Tugayları 2014 savaşında “Kurbağa Adamlar” adında yeni birliğin varlığından bahsetti. Bu birlik düşmanın korunaklı askeri üssüne denizden girerek orada düşman güçleriyle savaşmış ve birçok askeri aracını tahrip etmişti.

El-Kassam Tugayları yine bu savaşta “Gölge Birlik” adında yeni bir birliğin varlığından da bahsetti.

Düşmanın sadece güçten anladığını ve toprağın da sadece cihad ve direnişle işgalden kurtarılabileceğini bilen El-Kassam Tugayları bunun için yerin üstünde ve yerin altında hazırlıklarını durmadan sürdürüyor.